Antti Kurvinen Keskustavaikuttaja Etelä-Pohjanmaan Kauhavalta. Oikeustieteen maisteri. Kansanedustajaehdokas 2015 Vaasan vaalipiirissä

Kentän ääni on käheä

Tosiasioiden tunnustamisesta lähtee kaikki. Keskustan järjestökoneisto on huonossa kunnossa. Talous ei ole tasapainossa. Aatteellinen toiminta kunnallisjärjestöissä ja paikallisyhdistyksissä on minimaalista. Moniportaisesta demokratiasta on tullut vahvuuden sijaan taakka. Järjestötoimintaa syö rujo rakennemuutos vahvoilla kannatusalueillamme ja ihmisten passivoituminen kaikessa vapaaehtoistoiminnassa.

 

Tärkeintä on mielekkään toiminnan luominen. Nykysuomalainen ei halua liittyä pelkäksi arpojen maksajaksi. Keskustalla on paikallisesti tarjolla hyvin vähän muuta kuin byrokratian pyörittämistä ja vaalijärjestelyjä. Vaalit voivat lähtökohtaisesti olla innostavia kokemuksia. Ehdokkaiden kautta samaistutaan ja saadaan esikuvia. Puoluetyö lähtee monella liikkeelle halusta vaikuttaa kunnanvaltuustossa. Vaalien käymisessäkin meillä olisi paljon parantamista. Miten ehdokkaat valitaan ja ketä pyydetään? Pyritäänkö ennakkoluulottomasti kyselemään tunnettuja eri-ikäisiä miehiä ja naisia vai jaetaanko paikat ikimuistoisten kinkeripiirien mukaisesti? Tänä päivänä yksi keskeisimmistä muodoista vaikuttaa politiikkaan on jonkun kansanedustajan tukiryhmässä toimiminen. Nämä tukiryhmät paikoitellen hoitavat käytännössä vaalityön. Pitäisikö puolueen tunnustaa tällainen uusi osallistumisen muoto? Keskustan sisällä ehdokkaiden välisessä toiminnassa on myös parannettavaa. Kuvaavaa ovat vitsit siitä, että Vaasan vaalipiirissä Keskustan eduskuntaehdokkaiden päätyö on toistensa kampittaminen.

 

Kentällä on saatava aikaan keskustelua ja kirjoittamista politiikasta. Kunnallisjärjestöjen ja piirien pitäisi tehdä kannanottoja ja ohjelmia. Piirien ja puoluejohdon pitäisi säännöllisesti kysyä kommentteja ja lausuntoja eri kysymyksiin. Puolueen työntekijöiden pitäisi olla koulutettuja ja kohdennettuja auttamaan paikallista väkeä uuden politiikan luomisessa.

 

Järjestöissä tarvitaan aina hallintoa. Kuitenkaan aina Keskustan tapahtuman ei tarvitse olla kokous pöytäkirjoineen. Pidetään sääntömääräiset kokoukset ja muuten juodaan vaikka kaffit ja puhutaan auki paikallisia ja valtakunnan kysymyksiä. Keskustan organisaatiorakennetta sopisi miettiä. Tällä hetkellä 15 000 asukkaan kunnassa voi olla puolitusinaa yhdistyksiä. Naisten ja nuorten osastot tulevat päälle. Realismia on, että tätä verkkoa pyörittää pieni aktiivien joukko. Kenttäväki uupuu jo loputtomien vuosikokousten edessä. Keskustassa pitäisi ottaa periaatteeksi, että jokaisessa kunnassa olisi vain yksi paikallisosasto, ”Karstulan Keskusta”. Isoissa kuntaliitoskunnissa voisi osastoja olla useampi. Nykyiset kunnallisjärjestöt ovat hyvä pohja. Elinvoimaiset paikallisyhdistykset voisivat säilyä, mutta puolueen säännöt eivät saisi kannustaa ylläpitämään paperiosastoja vallan takia. Äänivallan puolue- ja piirikokouksissa pitäisi määräytyä enemmän kunnallisjärjestöjen kautta tai kaikille jäsenille annettaisiin äänioikeus. Puolueen pitäisi kannustaa järkeviin yhdistysfuusioihin pystyyn kuolleen byrokratian kitkemiseksi.

 

Valtakunnallisia keskustayhdistyksiä ja verkostoja pitäisi kehittää ottaen mallia esimerkiksi Keskustan Eräkerhosta tai Keskustan Lakimiehistä. Myös ytimessä tekisin uudistuksia. Puoluehallituksesta pitäisi poistaa kaikki mandaattipaikat ja sen kokoa pienentää. Kokemukset Keskustanuorista kertovat, että hallituspaikan saavuttaminen vaalin kautta luo sitoutumista ja terävyyttä.

 

Keskustan viestintä on oma lukunsa. Keskustelu Suomenmaan asemasta on ollut viime vuosina repivää. Kun en ole asiassa synnitön, en heitä kiviä. Tosiasia kuitenkin on, ettei nykymalli vie alkiolaista viestiä riittävästi eteenpäin. Viestintärahoja pitää saada kohdennettua enemmän sosiaaliseen mediaan ja muuhun verkkotoimintaan. Sanomalehti on välineenä kriisissä ja poliittisille päivälehdille on entistä vähemmän tilaa. Uskon kuitenkin, että vahvalle taustoittavalle keskustalaiselle aikakauslehdelle löytyisi paikka. Suomenmaankin osalta kannattaa olla ennakkoluuloton.

 

Puoluevaltuusto laittoi sääntömuutosesitykset jäihin kokouksessaan reipas viikko sitten. Ehkä on hyvä, että asiassa käydään laajempi keskustelu. Kuitenkaan Keskustan toiminnan taso ei parane legendojen taakse pakenemalla. Keskustanuoret on tehnyt Rovaniemen puoluekokoukselle aloitteet järjestörakenteen turvallisesta uudistamisesta ja puolueen viestinnästä. Niitä kannattamalla voi kentän ääni pikkuhiljaa palata vahvaksi hiipuvan pihinän sijaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Yksi oleellinen unohtui, hiljattain Iltalehdessä ollut keskustan jäsenten ikärakenne: enemmistö yli 60-vuotiaita, 50-60 vuotiaat mukaan luettuina vanhempien jäsenten osuus on 70 %, alle 40-vuotiaita 17 %. Siinä se keskustan suurin ongelma lienee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

"Keskustan viestintä on oma lukunsa. Keskustelu Suomenmaan asemasta on ollut viime vuosina repivää. Kun en ole asiassa synnitön, en heitä kiviä. Tosiasia kuitenkin on, ettei nykymalli vie alkiolaista viestiä riittävästi eteenpäin. Viestintärahoja pitää saada kohdennettua enemmän sosiaaliseen mediaan ja muuhun verkkotoimintaan. Sanomalehti on välineenä kriisissä ja poliittisille päivälehdille on entistä vähemmän tilaa. Uskon kuitenkin, että vahvalle taustoittavalle keskustalaiselle aikakauslehdelle löytyisi paikka. Suomenmaankin osalta kannattaa olla ennakkoluuloton."

Tästä kirjoittamastasi osiosta tuli mieleen erään toisen puolueen joku päivä sitten julkaisema viestintäuudistus!

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Timo Kaunistosta keskustan puheenjohtaja! Eikä pelkästään nimensä vuoksi.

(mandaattipaikkojen, junttaamisten ja neuvottelutulosten ajan pitäisi demokraattisissa toimielimissä olla jo historiaa. avoimuutta, suoria äänestyksiä ja edustuksellisten elinten aitoa vastuuta omasta toiminnastaan tässä nyt tarvittaisiin. teillä ja meillä.)

Käyttäjän heikkikolehmainen kuva
Heikki Kolehmainen

Merkillistä. Kuin miettisi, miten ja millaisen voileivän saisi parhaiten kaupaksi? Minne jäivät ne vastulliset, suomalaista hyvinvointia tukevat poliittiset avaukset? Ei niitä ole, koska pitää näköjään ensin saada selville, mitä "kansa" haluaa, että pääsee takaisin valtaan.

Matti Jalagin

Ehkä teillä kannattaisi siellä keskellä kokeilla toden sanomista ääneen eikä ainakaan kysyä demareilta asiaan neuvoa; kaikkein vähiten Kontiolta.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Juu. Eipä tuo Kurvinen ole liikaa minulta neuvoja kuunnellut. Kivasti kuitenkin ollaan juttuun tultu. Kunnioitan Kurvista ihmisenä ja poliitikkona! Kunnioitan myös sitä, että hänellä on huumorintajua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ehkä näiden nuorten "politiikkojen" olisi syytä saada vähän elämänkokemusta?

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/vayrynen-nuorimm...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Aika niukkoja mutta sinällään asiallisia kommentteja.

Nylund, puhut ihan asiaa. Toisaalta nyt näyttää ainakin täällä US puheenvuoroissa liikkuvan aika monta 30 +- henkilöä, jotka kirjoittavat keskustalaisina ja yleensä hyvin asiallisia tekstejä. Useimmiten ne lähtevät myös siitä, että ei ole meidän ideaamme ja teidän ideaanne vaan pohdintaa siitä, mikä on ongelma ja sen ratkaisumahdollisuudet.

Lukkala ja Kolehmainen, kommenttinne ovat hiukan sarkastisia ja Kolehmaisella on tainnut jäädä tuo rasvablogi vielä takaraivoon. No, hiilihydraattitietoinen olen minäkin. PS:n avaukseen verrattuna Kurvinen ei kuitenkaan hehkuttanut uuden median suurta tulevaisuutta vaan totesi vain, että tiedotuksessa on parantamisen varaa.

Kontio ja Jalagin, Keskusta varmaan valitsee itse puheenjohtajansa kysymättä varsinaisesti neuvoa muilta. Mutta Kontion esittämä Kaunisto on ihan varteenotettava vaihtoehto. Hyvä yhteistyökyky vasemmistopuolueiden ja Vihreiden kanssa ei ole lainkaan haitaksi. On paljon asioita, joissa vasemmistolaiset ajatukset sopivat keskustalaiseen näkökulmaan kokoomuslaista maailmankuvaa paremmin.

Kurvisen omat pohdinnat ovat ihan mielenkiintoisia. Tiedon siirtymistä tarvitaan puolueen toimijoiden ja kannattajien välillä molempiin suuntiin. Ylhäältä on annettava välineitä käytännön työn toteuttamiseen ja vastaavasti alhaalta on siirrettävä tieto siitä, mitkä ovat ihmisten käytännön ongelmat paikallistasolla.

Monet eri paikallisorganisaatiot varmaankin kuormittavat aktiivisia jäseniä huomattavasti. Jokaisella pitäisi kuitenkin olla aikaa myös ihan omalle elämälle. Erilaisiin edustuksellisiin tehtäviin pitäisi yrittää saada mahdollisimman laajasti henkilöitä. Taas sen takia, että yhdet ja samat henkilöt eivät kuormittuisi liiaksi. Yhtä lailla sillä pitäisi myös estää se, että joku vahva henkilö omii kaiken toiminnan itselleen.

Uskon myös, että puolueen yläorganisaatiota pitäisi keventää vaikka sitten täydellisen edustavuuden kustannuksella. Iso ja raskas organisaatio estää nopean toiminnan. Toisaalta kevyt organisaatio varsinkin vaatii, että kentän ja johdon välillä on molemminpuolinen luottamus. Erityisesti johdon on toimittava niin, että se nauttii kentän luottamusta jopa siinäkin tilanteessa, että johto joutuu tekemään vaikeita päätöksiä.

Vaikka Antti et varsinaisesti maininnut mitään tulevasta puheenjohtajasta, niin kerron, että edelleenkin Juha Sipilä on suosikkini. Diplomi-insinööri, joka tuli varsinaisesti politiikkaankin vasta pari vuotta sitten. Hänessä on niitä ominaisuuksia, joilla todennäköisesti noita esittämiäsi asioita saataisiin eteenpäin. Muutenkin hän vaikuttaa henkilöltä, joka miettii ensin asioiden seurauksia ja toimii sen jälkeen. Sitten kun päätös on tehty, toiminta on tehokasta sen päämäärän saavuttamiseksi. Tietyllä tavalla mielipiteistä välittyy jopa se, että ensisijainen päämäärä ei ole Keskustan kannatuksen kasvu. Sen sijaan se kasvu toteutuu, jos aatteelliset ja toiminnalliset tavoitteet ovat kohdallaan. Eli juuri päinvastoin kuin Kolehmainen tuossa yllä epäili.

Käyttäjän heikkikolehmainen kuva
Heikki Kolehmainen

Sipilä on ehdoton suosikkini, mutta jos hänen näkemyksiään peilaa viime aikoina keskustan harjoittamaan politiikkaa, kuten nykyisen ps Tiilikaisen kommentointiin...No täytyy myöntää, että en ymmärrä, mistä keskustalaisuudessa oikein on kysymys. Talonpoikaisen itsenäisyyden ja kovan työn kunnioituksen ymmärrän, mutta en tätä etujen jakelu -retoriikkaa enkä populistista pelottelua Brysselillä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

No, sikäli olen sitten paremmassa asemassa, että minä ymmärrän ihan hyvin kokoomuslaisuuden olemuksen.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Keskustalla on vielä paljon tehtävänä ja siitä tulleekin koko Suomen ykköspuolue, kun kaikki kilvan liittyvät siihen mm. seuraavilla opeilla:

1.) Luomutiloja lisää ja lähelle kaupunkeja, jotta stadissakin asuvat voivat pitää harrastemaatiloja kuin myös tarjolle edullisia tai vuokrattavia? siirtolapuutarhoja mökkeineen lapsiperheille, eläkeläisille, sinkuille ja muille kiinnostuneille

> näin saadaan kaupunkilaisia kiinnostumaan maaseudusta (ja samalla Keskustalle kannattajia?)ja näin yhdistyvät myös huvi ja hyöty, kun ihmiset voivat itse kasvattaa terveelliset ruokansa.

> On parempi hoitaa terveyttä kuin sairauksia > suomalaisten uusi motto?

Ja näin jos luomutilat lisääntyvät, niin luomutuotteiden hinnat tietenkin laskevat, kun niitä on saatavilla enemmän, mikä tekee alasta kannattavan ja suositun.. Näin maaseudun ja kaupunkien rajat häipyvät tai ainakin hämärtyvät, mikä on ihan oikein.

2.) Suomeen uusia lajikkeita, esim. hirssiä ja spelttiä (vehnäjauhon tilalle), nämä ovat terveellisiä ainakin kiinalaisen ravinto-opin mukaan, joka muutenkin lyttää länsimaisen ruokavalion > lienevätkö aasialaiset kuitenkin oikeassa, kun heillä ei ole niin paljon ns. kansantauteja kuin Suomessa

3.) Suomen maatalous ja maaseutu pitää laittaa kauttaaltaan oikeaksi suomalaisten ruoka-aitaksi (+ ekoenergian lähteeksi), mikään ei ole älyttömämpää kuin rahdata ties mitä hyönteismyrkyillä kyllästettyjä ruokia tuhansien kilometrien päästä tänne, kun niitä voidaan ihan hyvin kasvattaa luomuna täällä omassakin maassa. Ja maatalouden tarvitsema energia pitäisi tuottaa luonnosta ja keinolannoitteet pois, kompostia tilalle, näin tuotteetkin ovat ehkä halvempia eivätkä vesistöt tärvelly...

Lisäksi alkiolaisia oppeja politiikkaan enemmän, yhteisvastuuta ja ahneuden suitsimista yms., niin hyvä tulee.

Markku Laaksonen

Eikös nuo edunvalvontatehtävät kuulu MTK:lle ensisijaisesti. Vai haluatko Keskustan muuntuvan jälleen Maalaisliitoksi, puhtaaksi ammattijärjestöksi.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

ML > Kenelle tämä kysymys oli tarkoitettu..? Niin tai näin, tärkeintä on tosiasioiden tunnistaminen, kuten Anttikin totesi, ja tosiasia on, että Suomi on iso harvaanasutettu maa. Mutta nämä laajat haja-asutusalueet/"erämaat" ja sanoisiko kirpeä ilmasto, joka tosin torjuu kätevästi myös tuhohyönteisiä, voivat olla myös etuja.

Näillä "erämailla" voi tosin olla vaikea asustella yksikseen ja kaukana palveluista, mutta voivathan kaupungit laajentua ja sitä kautta tätä "herkkua" riittäisi kaikille luontoihmisille. Ihminen on kuitenkin loppupeleissä luontokappale ja luonto pystyy siten tarjoamaan kaikki lääkkeet nykyihmisenkin vaivoihin, kunhan ne ovat kohtuuvaivalla saavutettavissa.

Siis suurkunnat? (>koska kaikkien käyttäjien pitää osallistua myös mm. yhteisiin infra-kuluihin/liikenneinvestointeihin) ja niistä takuuvarmat ja edulliset kuljetussysteemit keskuksiin, esim. metrot, jotta ihmiset pääsevät liikumaan ilman kalliita omia autojakin, ja siten Suomi voi laajeta maaseudulle kaupunkien ympärille.

Esim. jo 1900-luvun alussa (kts. Yle TV1, 8.5. Puoli seitsemän -ohjelma) oli huvila-asutusta kesäisin kaupunkien liepeillä, kun (varakkaat) ihmiset pakenivat kuumista asfalttiviidakoista luonnon helmaan harrastamaan puutarhanhoitoa. Tämä taitaa olla ihan yleinen, järkevä ja hyödyllinen trendi kautta maapallon, mutta Suomessa tällaista elämäntyyliä voisivat harrastaa kaikki, riippumatta varallisuudesta, esim. vuokrattavien kesä-asuntojen/puutarhamökkien muodossa, kun täällä tätä lääniä riittää toisin kuin esim. Euroopassa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Älä Eva lannistu, vaikka Markku Laaksonen ja minä hiukan yritämmekin pidätellä sinua.

Nuo esittämäsi asiat, niin hyödyllisiä kuin ovatkin, eivät voi suoraan kuulua poliittisen puolueen toimintaohjelmaan. Sen sijaan puolueen toimintaan voi kyllä hyvin kuulua asioita, jotka muokkaavat yhteiskuntamme toimintaa niin, että esittämäsikin elinkenotoiminnan muodot saavat mahdollisimman tasaveroisen aseman kilpailussa. Joten Alkionkin sanomasta pitäisi miettiä, mitä hän on sanonut kansan valistajana ja mitä poliittisena toimijana. Ja nämä molemmat asiat pitäisi vielä ymmärtää ensin aikayhteydessään ja sitten tulkita nykyaikaan soveltuvin osin. (Minä tunnen huonosti Alkioni.)

Yleensäkin erilaisia yksittäisiin elinkeinoihin kohdistuvia rahallisia tukia pitäisi olla mahdollisimman vähän. Toisaalta taas esimerkiksi pienimuotoiseen (lähi)ruuan tuotantoon pitäisi kohdistua mahdollisimman vähän rasitteita, jotka tekevät siitä käytännössä mahdotonta tai kannattamatonta.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

"Sen sijaan puolueen toimintaan voi kyllä hyvin kuulua asioita, jotka muokkaavat yhteiskuntamme toimintaa niin, että esittämäsikin elinkenotoiminnan muodot saavat mahdollisimman tasaveroisen aseman kilpailussa." >

Luulisi Keskustan viimeisimpien kannatuslukujen herättävän tästä vastaavat tahot muuttamaan ns. strategiaansa, jos Keskusta mielii olla vielä noin 5 vuoden kuluttuakin yli 10 %:n puolue. Lisäksi puolueen kesksi-ikä on melko korkea eli pitäisi saada enemmän mukaan myös konkreettisten aktiviteettien kautta alle 60-vuotiaita. Toisaalta nykyiset kireät työaikataulut ja muu (esim. perhe naisilla) voi vähentaa ihmisten aikaa ns. harrastuksilta, jota puolueessakin toimiminen on monille paitsi tietenkin palkattujen johtohenkilöiden kohdalla.

Välttämättä suuryritysjohdon toimista ei pitäisi ottaa oppia tällaisen ihmisläheisen liikkeen toimintaan, mutta kyllä se sopii kuitenkin joissakin tilanteissa ja varsinkin jos "paatti" seilaa ilman suuntaa, vai seilaako?

Jos näin on, niin pitää kysyä jäseniltä, mitä tehdä (esim. Suomenmaa-puoluelehteen voi laittaa mielipidekyselyjä/galluppeja ajankohtaisita aiheista kuten monilla muillakin lehdillä on, esim. IS/IL/HS), ja

samalla tulee yrittää ikävällä sanalla ilmaistuna lobata uusia "palveluita"/tuotteita markkinoille (esim. harrasteviljelmiä, siirtolapuutarhoita, yleensä omakohtaista luontoa kaupunkilaisille kuin myös kotimaista freshejä maaseudun tuotteita..), jos entiset uhkaavat näivettyä, kuten ilmeisesti maatalous Suomessa.

Näin, jotta Keskustan kohdallakin sen pohja eli ns. maaseutuhenki eläisi, koska sille olisi mielestäni ainakin jonkin verran katetta nykyisin kilpailemaan kaupungeissakin asuvien ihmisten vapaa-ajan vietosta huume-/kännihouruloiden kanssa.

Monet jopa sanovat, että viljely yms. aktiviteetti maalla on elämäntapa. Tosin en usko, että Suomesta tulee ikinä enää varsinainen agraaritalous, mutta esim. perheille leivänjatketta kaupunkien liepeillä ja hyvien kulkuyhteyksien päässä sijaitsevat maapläntit asuinrakennuksineen voisivat tuoda. Elinkeinoelämälle pitäisi myös jotenkin juntata nykyistä enemmän kotimaisia elintarvikkeita, lisätä uusien lajien kasvattamista sekä tulisi satsata ekoenergiaan tuhat kertaa nykyistä enemmän.

Esim. Nokiasta ja sen johdosta voisi ottaa mallia olettaen, että se (Elop) toimii Suomen parhaaksi, mitä jotkut ovat aiheellisesti? ja jopa julkisesti epäilleet..

Elop: "Nopeutamme tahtiamme ja toimme Lumia 610- ja Lumia 900 –älypuhelimet markkinoille kuluneen vuosineljänneksen aikana, laajennamme läsnäoloamme markkinoilla, lisäämme mainontaamme, tuomme avainasiakkaiden pyytämiä toiminnallisuuksia laitteisiin ja laajennamme menestyneimpiä go-to-market –aktiviteetteja."

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusi...

Tässä Keskustanuorten puheenjohtajallekin vinkkiä, miten pitää ronskisti vain karsia/poistaa tarpeettomat ja/tai siirtää ne tehokkaampiin malleihin, esim. pitkän matkan kokoukset puhelin-/netti-neuvotteluiksi.. Mutta tästäkin säästetty matkustelu ja aika pitäisi sitten siirtää äänestäjien tapaamiseen ympäri maata, koska ei kansanliike voi unohtaa itse kansan tapaamista ja tapahtumia eri paikkakunnilla kuten ei Elopkaan voi unohtaa testata ihan itse kännyköitään..

Olavi paloneva

Keskustan ongelma on se,että puolueessa löytää kyllä näitä muita viisaampia "maistereita" jotka kyllä osaavat antaa neuvoja ,mitä pitäisi
tehdä.Kun mennään käytännön kenttätyöhön ei löydy "väyrysiä" jotka itseään
säästämättä jaksavat seistä tuulessa ja tuiskussa jakaa hernekeittoa ,kahvia ja esitteitä.Nämä suurten ikäluokkien puurtajat alkavat väsyä
eivätkä jaksa olla enä mukana.Minusta puoluekoneisto ei ole huonossa kunnossa,vaan puuttuu ihmisiä toimintaan jos niitä ei ole on aivan sama
on puoluekoneisto kuinka hyvässä timmissä tahansa.Kurvinen voisi nyt
tehdä Kauhavan kepusta sellaisen malli kunnallisjärjestön ,jota voidaan
käydä muualtakin ihastelemassa .
jk.Minusta ei keskustan puheenjohtajaksi ole oikotietä ,Timo Kaunisto
yritti sitä edellisellä kerralla ja saman kohtalon tulee kokemaan myös
Timo Sipilä .

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tarkoitit ilmeisesti Juha Sipilää.

Saattaa hyvinkin olla, että Sipilälle käy juuri ennustamallasi tavalla. Jopa erittäin suurella todennäköisyydellä. Eikä siinä silloin ole mitään mutisemista. Mielestäni ajat ovat kuitenkin muuttuneet siitä, kun oli suuria johtajia ja suuria kansanliikeitä. Jolloin käytiin suurin joukoin tekemässä työtä tuulessa ja tuiskussa ja tavallaan käännyttämässä ja vakuuttamassa ihmisiä. Vaikka edelleen tarvitaan sitä näkymistäkin, niin vielä enemmän tarvitaan sitä, että toiminta on kaikin tavoin johdonmukaista. Ja tärkeämpää kuin ohjeiden siirtyminen puolueen johdolta kentälle on se, että kentältä siirtyy tietoa koko ajan puoluejohtoon.

Eli tavallaan olet oikeassa. Mutta samoin Kurvinen. Tarvitaan sekä puoluekoneisto että ihmiset. Kumpi tahansa puuttuu, kokonaisuus ei voi toimia.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Maisteri ei ole kuitenkaan mikään kirosana.. :) Oikeassa olet siinä, että monet "lukeneet" viisastelevat, mutta eivät saa käytännössä itse yhtään mitään aikaan. Ihminenhän voi lukea vaikka kuinka, mutta parempi olisi ymmärtää asioita ja asiayhteyksiä, pelkkä oppiarvo ei välttämättä takaa tätä käytännön elämän kokeneisuutta.. Tätä monipuolista asioiden tajuamista löytyy kyllä paljon ihan ns. kouluja käymättömiltäkin ikäihmisiltä jos ei kohta enemmänkin kuin nykyajan perusmaistereilta.

Toisaalta, joskus ns. hyvillä neuvoillakin pääsee pitkälle, ei kaikkien tarvitsekaan ns. mennä sorvin ääreen. Monien on kuitenkin pakko valita, alkaako opiskella vai meneekö käytännön työhön, ja silloin toinen valinta voi tästä syystä jäädä käyttämättä.

"Kun mennään käytännön kenttätyöhön ei löydy "väyrysiä" jotka itseään
säästämättä jaksavat seistä tuulessa ja tuiskussa jakaa hernekeittoa ,kahvia ja esitteitä.Nämä suurten ikäluokkien puurtajat alkavat väsyä
eivätkä jaksa olla enä mukana.Minusta puoluekoneisto ei ole huonossa kunnossa,vaan puuttuu ihmisiä toimintaan jos niitä ei ole on aivan sama
on puoluekoneisto kuinka hyvässä timmissä tahansa." >

Tämä on varmasti myös totta, mutta oliskohan tuossa Väyrysen kenttätyössä hieman myös vanhanaikaisuutta, menneen maailman kaikuja, johon kaikki poliitikot eivät oikeasti pysty, esimerkiksi taloudellisesti, tai edes ehdi?

Kaunistahan se on ja näkee ihmisiä, mutta tavoittaahan/näkeehän niitä ihmisiä ja poliitikkoja jos ei kohta paremmin myös mediassa (mm. vuorovaikutteiset blogit) kuin myös

Facebookin/Twitterin, netin, puhelimen, videoiden yms. vempaimien kautta kuin myös henkilökohtaisesti luennoilla, erilaisissa tapahtumissa ja juhlissa. En nyt yhtään aliarvioi toritapaamisia, tarkoitan vain, että poliitikoiden ideoista saa käsityksen vaikka häntä ei olisi ikinä tavannut, siitä pitää jo mediakin huolen. Nykyään politiikon toinen luonto on osata käyttää myös itse mediaa ja/tai olla muuten tavoitettavissa esim. sähköpostin kautta, se vähän kuin korvaa näitä live-esiintymisiä hektisessä maailmassamme.

Käyttäjän anttikurvinen kuva
Antti Kurvinen

Paljon mielenkiintoisia kommentteja aiheesta, jonka luulisi kiinnostavan vain "hevijuusereita" eli Keskustan organisaation pärkyäminen. Kai tämän voi tulkita (optimistisena ihmisenä) niin, että Keskusta yhä kiinnostaa.

Keskustan ja SDP:n "kentillä" on varmasti paljon samoja ongelmia, sillä puolueet eivät ole oikein sopeutuneet yhteiskunnan muutokseen. Kauniston Timo on älykäs mies, mutta pidän silti tässä tilanteessa parhaimpana vaihtoehtona Puumalan Tuomoa. Tuomolla on kokemuksensa ja persoonansa vuoksi parhaat lähtökohdat koota puolueväki kuntavaaleihin ja korjata poliittista kurssia aatteellisempaan suuntaan. Emme Kontion kanssa ole monessa asiassa lähellekään samaa mieltä, mutta yhteistyö toimii ja huumori kukkii. Ei politiikan tarvitse ajautua henkilöiden väliseksi kihinöinniksi. Aimo Remes kiteyttää omassa kommentissaan oivasti "ehkäpä meidän kaikkien olisi syytä muistaa, että yhdessä tätä maata on asuttava ja rakennettava". Tästä yhteisten asioiden hoidossa on kyse!

Käyttäjän juhapekkarusanen kuva
Juha-Pekka Rusanen

Rohkea ja hyvä keskustelunavaus Antti! Mielestäni on tärkeää konkretian kautta pohtia järjestöllisiä kysymyksiä puolueessa. Ei vain pelkkiä mantroja.

Toimituksen poiminnat