Antti Kurvinen Keskustavaikuttaja Etelä-Pohjanmaan Kauhavalta. Oikeustieteen maisteri. Kansanedustajaehdokas 2015 Vaasan vaalipiirissä

Hallitus repii osaamisen ja sivistyksen Etelä-Pohjanmaan reuna-alueilta

Keskiviikkona julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Etelä-Pohjanmaalta lähtee vuoteen 2016 mennessä 764 ammattikoulupaikkaa. Se on noin 12 prosenttia nykyisestä paikkamäärästä. Pahiten esitys raatelee Järviseutua ja Suupohjaa: Järviseudun koulutuskuntayhtymältä on lähdössä 169 paikkaa ja Suupohjasta 210. En voi oman järkeni ja arvomaailmani pohjalta ymmärtää tätä. Suunnitelma on alueellisesti eriarvoinen ja vammauttaa maakunnan kilpailukykyä.

On mahdotonta ymmärtää, miksi jo nyt nuorison katoamisesta kärsiviä maakunnan reunoja painetaan entistä alemmaksi viemällä viimeiset koulutusmahdollisuudet. Miten sinipuna aikoo nyt hoitaa nuorisotakuun Kauhajoella tai Lappajärvellä? Tällainen päätös on vaikea myös Etelä-Pohjanman sisäisen kehityksen ja yhtenäisen maakuntahengen näkökulmasta. Eriarvoisuus ja vastakkainasettelu maaseudun ja maakuntakeskuksen välillä uhkaa lisääntyä.

Tuntuu siltä, että hallitus on unohtanut Järviseudulla ja Suupohjassa olevan paljon vientialojen yritystoimintaa. Niiden kasvu jumitetaan nyt koulutuspaikkojen hävittämisellä. Vahvat luonnonvara-alat kuten menestyvä turkistalous tarvitsevat kehittyäkseen koulutusta. E-P:n reunoilla on paljon metalli- ja puuteollisuutta, joka suuntautuu paljolti vientiin. Tällä koulutuspoliittisella linjallaan hallitus torpedoi maakunnan kilpailukykyä ja kansantalouden tervehtymistä.

Surkeasta tilanteesta huolimatta "tuleen ei saa jäädä makaamaan". Näen keskeisenä, että ammatillisen koulutuksen mahdolliset leikkaukset kompensoidaan oppisopimuspaikkojen, nuorten työpajojen ja yritysten tuotekehityksen laajemmalla tukemisella. Yhtenä korjaavana toimijana voisi olla esimerkiksi Kauhavalta käsin toimivan Suomen Yrittäjäopisto. E-P:llä niin kuin muuallakin tarvitaan uusia koulutusinnovaatioita, joissa syrjäytyneiden nuorten tarpeet yhdistetään pk-yrittäjyyteen. Hallituksen taantumuksellisuus ei saa sammuttaa osaamisen ja käytännön sivistyksen paloa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat