Antti Kurvinen Keskustavaikuttaja Etelä-Pohjanmaan Kauhavalta. Oikeustieteen maisteri. Kansanedustajaehdokas 2015 Vaasan vaalipiirissä

Hellekesän energiapolitiikkaa

Varvassandaaleissa tallatessa auringon porotus ja aaltojen loiske tekevät ajatuksista energisiä.

Ilmastonmuutos on myös Suomessa muokannut energiapolitiikkaa. Keskustavetoiset hallitukset satsasivat voimakkaasti uusiutuvaan energiaan. Suomi onkin pysynyt kohtuullisesti kärryillä EU:n uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden vaatimuksissa. Valitettavasti Jyrki Kataisen hallitus vaeltaa tässäkin taantumuksen yössä lähdettyään rapauttamaan uusiutuvaa energiaa ja antamaan kivihiilelle entistä parempaa asemaa.

Alkukesän lämmin laittaa pohtimaan, miksei maassamme hyödynnetä enempää maapallon vahvinta voimalaitosta: aurinkoa.

Tellukselle elämän mahdollistavasta mollukasta voi kerätä niin lämpö- kuin sähköenergiaa erilaisilla keräimillä ja kennoilla. Ajatus ei ole vain yllätyksellisen helteen aiheuttamaa auringonpistosta; oleellista aurinkoenergiantuotannolle on valon määrä. Valoa Suomessa piisaa kesällä montaa Euroopan maata enemmän. Aurinkovoimaa voidaan saada myös yöllä infrapunasäteilystä.

Aurinkopaneeleja ja muuta tuotantomuodon vaatimaa teknologiaa on pidetty kalliina ja tehottomana. Aurinkovoima on leimattu näpertelyksi. Tilanne on muuttumassa. Niin Euroopassa, USA:ssa kuin monessa aurinkoisella pallonpuoliskolla sijaitsevassa nousevan talouden maassa suunnitteilla on aurinkoenergian lisäämistä. Auringosta haetaan voimaa niin pieniin asumista tukeviin kuin isoihin kaupallisiin yksiköihin.

Mielestäni olisi tulevaisuutta silmäillen järkevää ulottaa myös meillä syöttötariffit ja muut uusiutuvan energian tukiporkkanat myös aurinkoenergiaan. Siitä ei tietenkään ole vielä elinkeinoelämän energian ja sähkön tarpeen avuksi, mutta kotitaloudet ja liikenne voisivat hyötyä paljonkin. Yhdessä ekologisen rakentamisen kanssa se olisi askel kohti omavaraisempia ja tehokkaampia yhteisöjä. Unelma luonnon kanssa tasapainossa elävästä hajautetusta yhteiskunnasta lähenisi.

Helteen energiapohdinnoissa mieleen nousevat myös muut vielä piilossa olevat voimavarat. Maapallolla puhdasta energiaa on kosolti tarjolla myös merissä. Merten aallot plus globaalisti katsottuna myös merivirrat ja vuorovesi ovat merkittävä mahdollisuus energiapolitiikassa. Myös aaltoenergia leimattiin ennen hömpäksi ja unohdettiin ”miehekkäämpien” energiamuotojen taa. Nyt myös aaltoenergian projekteja viritellään uudella vakavuudella.

Kaiken kaikkiaan tulevaisuus on uusiutuvan energian. Asiasta ovat samaa mieltä niin saksalaiset kuin kiinalaiset. Pienenä kansakuntana Suomen tulisi vikkelästi asemoida itsensä oikein.

Sähköverkkomme on remontoitava niin, että se on valmis hyödyntämään koko monimuotoisen tulevaisuuden energiapaletin tuulesta lannan kautta aurinkoon. Uusiutuvan energian tukemisessa pitäisi päästä ns. Saksan malliin eli siihen, että jokainen pientuottaja voi liittyä ja myydä sähköä verkkoon. Sähköverkoista on tehtävä käyttäjän kannalta kaksisuuntaisia. Teollisuutemme pitäisi iskeä vihreän teknologian vientimarkkinoille. Aurinko- ja aaltoenergiaa tarvitsevat juuri nousevat Afrikan, Amerikan ja Aasian taloudet.

Suomalaiseen politiikkaan pitäisi saada enemmän ennakkoluulottomuutta. Energiaratkaisuissa tarvitaan ensin panostuksia ja kärsivällisyyttä ennen kuin hedelmät ilmestyvät. Sama koskee muitakin reformeja ja koko Suomen tulevaisuuden menestystä.

Onneksi ainakin auringon paistaessa mielessä on kirkas usko niin Keskustan, Suomen kuin koko maailman pelastumiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat