Antti Kurvinen Keskustavaikuttaja Etelä-Pohjanmaan Kauhavalta. Oikeustieteen maisteri. Kansanedustajaehdokas 2015 Vaasan vaalipiirissä

Oppositio näyttämään suuntaa tulevaisuudelle

800x600

Suomalaisen yhteiskunnan uudistaminen odottaa seuraavia eduskuntavaaleja; ovatpa ne perinteiseen aikaan tai ennenaikaisesti. Vaikka vaaleihin on pitkä marssi edessä, näyttää yksi asetelman käänne jo selvältä: Suomen suunnan määrittämiseen tarvitaan Juha Sipilän Keskustaa ja Timo Soinin perussuomalaisia. Hallituksen kuntahumppa ja sote-sekoilu ovat lähentäneet nykymenon vaihtoehtoryhmiä. Nyt on aika ottaa seuraava askel.


Esitin jo tammikuussa 2012 Keskustan ja PS:n yhteistyön syventämistä oppositiossa. Ehkäpä aika olisi vihdoin kypsä. On selvää ja pöytätapojen mukaista, että vaalitulos ratkaisee seuraavan hallituksen koostumuksen. Kaikki kuitenkin viittaa siihen, etteivät oppositiopuolueet pysty väistämään vastuutaan kansakunnan tulevaisuudesta. Vastuunkantoon ja visionäärisyyteen kannattaa varautua henkisesti. Laskelmoivalla populismilla pärjää Taloustutkimuksen mittauksissa, mutta Suomen talouden ja kansalaisten ongelmia sillä ei ratkaista. Keskustan ja perussuomalaisten on lähdettävä hakemaan uutta suuntaa.


Syysistuntokausi 2013 on testi yhteistyölle. Niin kyselytuntien hiillostukset kuin räpsäkät välikysymyksetkin pitäisi sovittaa yhteen. Kaikki ei voi miellyttää kaikkia, mutta luottamuksellinen tietojen vaihto ja kampituksista pidättyminen on välttämättömyys. Itse menisin pidemmälle. Keskustan ja PS:n pitäisi valmistella yhdessä raa’an realistinen, mutta kaukonäköisen lennokas varjobudjetti vuodelle 2014. Siinä aloitettaisiin umpisolmujen aukominen, mutta satsattaisiin myös selviytymisen kannalta oleellisiin hankkeisiin.


Varjobudjetin jälkeen puolueiden tulisi istua yhteiseen pöytään ja ryhtyä miettimään, mitä mahdollisessa yhteishallituksessa tehdään toisin. Keskustalaisten ja perussuomalaisten on sovitettava yhteen näkemyksiään tulevaisuuden kuntamallista ja perusturvan tarvitsemista uudistuksista. Kunta- ja sote-kritiikki on uskottavaa vain sellaisen vaihtoehdon kera, joka kestää myös monipuoluehallituksessa. Tämän ”helpohkon harjoituksen” jälkeen Sipilän ja Soinin joukkueiden pitää katsoa karhua silmiin: Suomen politiikan Tukholman syndrooma paranee vain löytämällä EU-politiikkaan uuden vireen. Se ei ole totaalinen ei kaikelle, muttei myöskään loputtomien apupakettien kyhäily.


Sekä perussuomalaisissa että Keskustassa on edelleen kyräilyä toisiaan kohtaan. Ymmärrän sen. En minäkään rakasta kotimaakuntani pahinta poliittista kilpailijaa. Näyttää kuitenkin siltä, että aika on tuominnut nämä kaksi erilaista liikettä paiskaamaan kättä. Puolueilla on myös yhdistäviä tekijöitä. Tavallisen suomalaisen asia kiinnostaa; Suomi hyvänä maana on itseisarvo ja puolustamisen arvoinen. Suomalaisten yhtenäisyyden ja yhteisöllisyyden tukijoita ei tässä eriarvoistavassa ajassa ole koskaan liikaa. Keskustan ja PS:n yhteistyössä on myös historian siipien mäiskettä. Kykenisivätkö Kekkosen ja Vennamon perilliset yli 30 % yhteiskannatuksessa jo yhteispeliin?

Kirjoitus on ilmestynyt 24.7.13 Suomenmaa-lehden 3-sivulla

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Antti Kurvinen, tämä on kiinnostava avaus. Samaan aikaan toisaalla eli eilen televisiossa: PS:n varapuheenjohtaja Jussi Niinistö puhui kolmen suuren hallituksesta.

Siihen varmaan kelpaisi keskusta kaveriksi, mutta kuka olisi kolmiodraaman kolmas pyörä?

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/14542...

Käyttäjän anttikurvinen kuva
Antti Kurvinen

Klisee "ohjelma ratkaisee" sopisi tähän :)Eiköhän vaalitulos ja kuka voittaa & häviää näytä porukan kokoonpanon. Uskoisin kuitenkin, että seuraavaksi nähdään 3-4 puolueen hallitus. Sateenkaarikoalitiolla näyttää olevan vaikeaa ratkoa taloudellisia ja yhteiskunnallisia kipukohtia. Itselle henk.koht. sopii periaatteessa niin KESK+PS+KOK kuin KESK+PS+SDP

Reijo Tossavainen

Huuskolle:

Kyllä näitä keskusteluja eri yhteyksissä on ollut jo ennen kuin päätoimittaja sen havaitsi...

A.A. Remes

Antti, puhut asiaa,yhdessä joudumme tekemään monien mielestä koviakin ratkaisuja suunan muuttamiseksi, mutta vastuu on kannettava vilkuilematta peiliin.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Onko Keskusta ottanut opiksi viime vaaleista? Rivien väleistä luettuna, ei vieläkään.
Pitää muistaa Keskustan vaalitulos oli heidän itsensä aiheuttamaa, ei muiden.

Tulkaa alas sieltä korokkeelta, olis paljon helpompi jutella kasvotusten.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Keskeisin sudenkuoppa eduskuntavaaleja ajatellen lienee liiallinen kampanjointi maakuntien puolesta. Molemmat oppositiopuolueet ovat jo hyvin suosittuja kasvukeskusten ulkopuolella, mutta mitä tarjottavaa niillä on kaupunkilaisille? Alkaa olla pikkuhiljaa viitteitä siitä, että tulevan eduskuntavaalikampanjoinnin terävin kärki osuisi nimenomaan Kokoomuksen kuntauudistushölmöilyyn, ja siitä sopasta on turhan helppo kaivaa esiin kaupunkien ja maaseudun välistä vastakkainasettelua. Sitä täytyy varoa.

Sitten on tietysti ehdokasasettelu. Jos ja kun esimerkiksi Halla-aho päätyy huikealla äänivyöryllä EU-parlamenttiin, niin Helsingistä ei montaa edustajaa taida persuille tulla. Kepulaisista puhumattakaan.

Vesa Väyrynen

Henkilökohtaisesti olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Yhteistyölle on löydyttävä tilaa. Irtopistepolitiikalla emme kykene hoitamaan vakavaa tilannetta.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Antti Kurvinen kirjoitti:
"Sekä perussuomalaisissa että Keskustassa on edelleen kyräilyä toisiaan kohtaan. Ymmärrän sen. En minäkään rakasta kotimaakuntani pahinta poliittista kilpailijaa. Näyttää kuitenkin siltä, että aika on tuominnut nämä kaksi erilaista liikettä paiskaamaan kättä. Puolueilla on myös yhdistäviä tekijöitä. Tavallisen suomalaisen asia kiinnostaa; Suomi hyvänä maana on itseisarvo ja puolustamisen arvoinen. Suomalaisten yhtenäisyyden ja yhteisöllisyyden tukijoita ei tässä eriarvoistavassa ajassa ole koskaan liikaa. Keskustan ja PS:n yhteistyössä on myös historian siipien mäiskettä. Kykenisivätkö Kekkosen ja Vennamon perilliset yli 30 % yhteiskannatuksessa jo yhteispeliin?"

Toivoisin, että demarit saataisiin myös mukaan tähän koalitioon. Syntyisi tavallisen kansan etuja ajavien puolueiden hallitusblokki, joka epäilemättä saisi vuoden 2015 vaaleissa enemmistön taakseen. Pääoman etuja ajava Kokoomus voisi aivan hyvin jäädä pitkästä aikaa oppositioon.

Toimituksen poiminnat