Antti Kurvinen Keskustavaikuttaja Etelä-Pohjanmaan Kauhavalta. Oikeustieteen maisteri. Kansanedustajaehdokas 2015 Vaasan vaalipiirissä

Pohjalaiset kokeilemaan maakunnallista itsehallintoa

Vaalikauden lopun häämöttäessä näyttää selvältä, etteivät hallituksen hankkeet kuntarakenteen tai sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseksi onnistu. Kuntauudistus pakottamisineen on hyydyttänyt jopa suunnitellut liitosideat. Sote-uudistus sekavine tasoineen on asiantuntijoiden mukaan kelvoton.

Entistä selvemmältä vaikuttaa, että seuraavien eduskuntavaalien jälkeen paikallisen hallinnon uudistamisessa otetaan aivan uusi vire. Ainoa toimiva luonnos tulevaisuudeksi on keskustan kotikunta-maakunta ratkaisu. Huomionarvoista siinä on, että toisin kuin Kataisen hallitus, keskusta on valmis alueellisiin muunnelmiin mallin soveltamisessa. Kuntia ja maakuntia ei pakoteta Helsingissä neulottuun pakkopaitaan.

Sekä Etelä-Pohjanmaan että Pohjanmaan maakunnissa pitäisi herätä miettimään, mitä meillä uudet mallit voisivat tarkoittaa. Tulevalla eduskuntakaudella rohkelikoille on tarjolla mahdollisuus entistä suuremman maakunnallisen itsehallinnon kokeilemiseen. Nyt tarvittaisiin maakuntahallinnon ”pohjalaisten malli” edesmenneen Kainuun mallin tapaan.

Etelä-Pohjanmaan oma sosiaali- ja terveydenhuollon alue on hyvä alku. Sekä E-P:n että Rannikko-Pohjanmaan alueilla tulisi yhdistää maakunnalliset kuntayhtymät uudeksi maakuntahallinnoksi. Näille ”maakunnille” valittaisiin päättäjät vaaleilla esimerkiksi kuntavaalien yhteydessä. Uudet maakunnat olisivat vankkoja toimijoita sosiaali- ja terveyssektorilla, aluekehityksessä ja -suunnittelussa sekä koulutuksessa. Myöhemmin tulevaisuudessa näillä toimijoilla voisi olla myös verotusoikeus.

Valtion aluehallinto tullaan käymään läpi ensi vaalikaudella. Me pohjalaiset voisimme olla etunojassa tutkimassa, voisiko esimerkiksi Ely-keskusten tehtäviä siirtää uudelle maakuntahallinnolle.

Kuvaamani maakunnallinen itsehallinto olisi kansanvaltainen ja eurooppalainen malli. Se olisi sekä maaseudun että keskusten etu. Suurkuntien maniassa maakuntien reunat suorastaan hylätään sekä kehittämisen että vaikutusvallan osalta. Keskuskaupungit hyötyisivät siitä, että niiden tärkeimpiä hankkeita tukisi kokonainen maakunta. Maakuntaitsehallinto voisi Vaasan seudulla olla vaihtoehto kipeille liitoksille.

Nyt tarvitaan puoluelinjat ylittävää näkemystä tulevaisuuden suunnasta. Tulevaisuus on maakuntien ja maakunnallisen itsehallinnon.

 

Kirjoitus on ilmestynyt tänään myös maakuntalehdissä Ilkka ja Pohjalainen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Pohjalaiset taitavat olla ainoat riittävän "ittelliset" henkisiltä ominaisuuksiltaan ottamaan valtion pahoin sössimät asiat kokonaisvaltaisesti harteilleen.

Maakuntien reuna-alueet ovat rappeutuneet järkyttävällä tavalla parissa vuosikymmenessä ja ainoa keino tasapainon palauttamiseen on maakunnallinen itsehallinto. Eduskunnan valtaa on rajusti karsittava ja lainsäädännön painopiste on siirrettävä maakuntien omille harteille.

Maakunnatkaan eivät menesty pelkästään ittellisten yrittäjien vetäminä tai äkkirikastumisten avulla, mistä Pohjanmaa on mielestäni virheellisesti nostettu esille. Pitkäjänteisyys, rohkeus ja kärsivällisyys ovat pohjalaisten todelliset menestystekijät.

Keskustan tavoiteohjelmassa on siis paljon hyvää. Itse en kuitenkaan löydä siitä sellaisia elementtejä, jotka mahdollistaisivat taloudellisesti järkevän toteutuksen. Rahoituksen periaatteet ovat sinänsä selkeät, mutta kansantalouden kilpailukyvyn ongelmat jäävät edelleen ratkaisematta. Ellei rakenteiden vakavaa epätasapainoa korjata, sijoituksilla ei saada haluttuja vaikutuksia aikaan.

Taloudellisesta näkökulmasta myös suurvaltojen harrastamat kauppa- ja valuuttasodat langettavat niin pitkät varjot suunnitelmien ylle, että käytännön toteutus tuskin tulee onnistumaan ilman jonkinlaisten paikallisvaluuttojen tukea. 10 erilaista paikallisvaluuttaa taas ei ole missään nimessä järkevää, mutta yhden kansallisvaluutana ja kansainvälisen valuutan yhdistelmä voisi toimia.

Pahimmin toteutuksen tiellä seisovat teollisen kehityshistoriamme ajalta periytyvien eturyhmämammuttien läskiä pursuavat ja liikuntakyvyttömät ruumiit. Ellei niitä saada pusketuksi syrjään, ei uudistuksille synny tarvittavaa liikkumatilaa.

Toinen suuri ongelma on suomalaisten tapa soveltaa EUn tuottamaa lainsäädäntöä sadomasokistinkin sietorajoja koettelevilla tavoilla. On aivan selvää, että maakuntahallintojen sisällä käytäntö pakottaa luopumaan imbesillien aivoituksista, joiden vastalauseille valtiotaso, saati sitten ylikansallinen toimielin ovat immuuneja.

Keskustalla olisi ollut eväät ottaa tilanne haltuunsa jo Vanhasen kausilla, mutta ei ollut munaa eikä munasarjaa kuin verbaalivoimisteluun EUn ja kolmikannan varjossa.

Keskusta on seissyt käpykaartissa seuraamassa kokemattoman puunuken viimeistelyharjoituksia Suomen konkurssipesän hoidossa. Keskusta on edelleen sen pesän syntyyn yksi keskeisiä syypäitä ja vain Kataisen luotsaama broilerijoukkio oli riittävän typerä ottaakseen vastaan veneen, joka on ankkuriaan kevyempi.

Ihmisissä ei ole suuremmin vikaa, mutta asenteissa on ja pahasti. Poliittinen tiedottaminen ja keskustelu on ollut ala-arvoista ja demokratiaa syvästi halveksivaa. Alamaisasenteen yhdistäminen Eurooppalaiseen korruptioon ja salailuun ei ole ihan kitkaton prosessi.

Suomi ei olisi ansainnut Eurooppaa, eikä Eurooppa ole missään tapauksessa ansainnut Suomea. Ellei EUn kelkka nyt käänny täydellisesti, Suomen on aika hypätä siitä pois ja näytettävä kansalaisten itsehallinnon todellinen voima.

Käyttäjän anttikurvinen kuva
Antti Kurvinen

Hei, kiitos kommentista.

Siitä olen samaa mieltä, että mikäli Keskusta pääsee seuraavaan hallitukseen, pitää aluepolitiikassa saada enemmän selkeitä "tekoja" juuri maakunnan reuna-alueelle.

Toimituksen poiminnat