Antti Kurvinen Keskustavaikuttaja Etelä-Pohjanmaan Kauhavalta. Oikeustieteen maisteri. Kansanedustajaehdokas 2015 Vaasan vaalipiirissä

Venäjän tuontikielto vaatii avustustoimia

Suomalainen maatalous ja elintarviketeollisuus vaativat kansallisia ja Euroopan unionin tukitoimia Venäjän asettaman tuontikiellon vuoksi. Ukrainan kriisin diplomaattiseksi ratkaisemiseksi unioni on asettanut talouspakotteita, joihin Venäjä vastasi asettamalla eurooppalaiset elintarvikkeet tuontikieltoon.

 

Valitettavasti suomalainen maatalous ja koko ruokasektori on Euroopassa pahimpia kärsijöitä tästä Venäjän toimenpiteestä. Jos eletään yhteisessä ulkopolitiikassa ja yhdessä puolustetaan kansainvälistä oikeutta, pitää yhteisessä rintamassa olla myös reilu peli. Reilu peli siinä, ettei yhdenkään maan taloutta ajeta kuralle yhteisen ulkopolitiikan takia. Venäjän vastapakotteet vaikuttavat kovin eri tavalla eri EU-maihin. Kohtuullista ei ole, että tietyt Länsi-Euroopan kansantaloudet selviävät kumpparit kuivina ja Suomen vaikea taloustilanne pahenee. Siksi odotan EU:lta tukea.

 

EU:n asettamat talouspakotteet ovat todennäköisesti välttämättömiä. Ainakin välttämätöntä on Suomen olla mukana niissä. Kun kerran unionilla on yhteinen ulkopolitiikka ja unionissa ollaan, ei liene meillä vaihtoehtoja. Kuitenkin pelkästä eurooppalaisesta solidaarisuudesta Suomi ei voi hyväksyä konkurssiaaltoa ja taloudellisen taantuman syvenemistä.

 

Tuontikielto iskee erityisesti kotiseutuuni Etelä-Pohjanmaahan ja sen aluetalouteen. Eteläpohjalaisen elintarvikesektorin lippulaivat Atria ja Valio ovat todella lujilla tämän tilanteen vuoksi.

 

Hallituksen ja valtion soisi heräävän. Budjettiriihessä ja EU:n hallitusten välisissä huippukokouksissa on löydettävä avaimia suomalaisen elintarvikesektorin pelastamiseksi kaatumiselta kauppasodassa. Erityisesti katseet ovat uudessa pääministerissä. Toivottavasti Stubb käyttää nyt niitä paljon mainostamiaan suhteita Euroopassa niin, että tilanne saadaan ratkeamaan.

 

Verenvuodatus Ukrainassa on saatava loppumaan. EU:n ja koko lännen on tehtävä töitä sen eteen, että löytyy diplomaattinen ratkaisu, jossa kukaan ei menetä kasvojaan. Kuitenkaan tässä kauppasodassa ei saa uhrata Suomen maaseudun taloutta. Epävakaassa maailmassa oma ruoantuotanto pitää turvata ensimmäisenä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Niko Sillanpää

Antti. Jos pystytte kuppaamaan jotain kompensaatioita EU:lta (joita hallitus on tässä pitkin matkaa väläytellytkin), erittäin hyvä. Mutta kansallisesti veronmaksajan pussista ei penniäkään. Siinä skenaariossa hankkikaa uusia markkinoita tai menkää konkurssiin.

Martti Laines

Suomalainen maanviljelijä syö jo nyt yli sadalla eurolla kuukaudessa jokaisen suomalaisen perheen pöydässä. Välilliset kustannukset päälle.

Bloggaajan mielestä pitäisi toinenkin tuoli maanviljelijälle järjestää perheen ruokapöytään.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Veronmaksajat ovat he,joiden rahoista NETTOMAKSAJA Suomi siis saisi omiaan takaisin.Kuten Puola,älähtäessään aikanaan heti,kun olisi joutunut ahdinkoon sen kohdalle osuvista pakotteista.Talouspakotteethan ovat yleisesti käytetty keino.

EU on eri valtioita kuppaava kerho,jossa Suomi siis maksaa sen byrokratian ja poliitikkojen verkoston ylläpidon.Kyllä täytyy olla hukassa totaalisesti jos kuvittelee että ne rahat jostakin muualta EU:himmelin ylläpitoon menisivät,kuin Suomen(kin) ihmisiltä.

Stubb ja kumpp.talusnerot(vartiainen ja tulevaisuus himanen,kristallipalloineen olisi voinut auttaa..) olisi pitänyt jo aikoja sitten varmistaa Suomen selusta,poliitikot eivät voi olla niin tyhmiä että tekevät ratkaisuja hetken mielijohteesta,hevon kukkua,suunnitelmaan kuuluu 2010 stubbin ja kataisen aloitama Venäjä propaganda,nato ja vapaakauppasopimusta silmällä pitäen.

Yrittäjälläkin sekä duunarilla pitää varasuunnitelma ja takaportti olla olemassa,saatikka valtiolla.Kun hallitus tahallaan alasajaa kauppasuhteita,EU:n eduksi,asia onkin eri.Ukrainassa oli kehittynyttä bisnestoimintaa ,suomalaisia jne.firmoja ennenkuin/tai lopultakin kun aloitti usa/eu:ta avukseen käyttämällä, tekemään maasta valtansa kiistakapulan ja EU.lle rahoitettavan avustuskohteen jota voi sitten kupata loppuun asti velan kuittaamiseksi.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Vähän kuin telakkatuki oikeastaan. Valio ja Atria ovat kuin telakoita mankumassa tukia toimintaansa. Tuet tuskin menee viljelijöille ja tuskin montakaan työpaikkaa syntyy jo umpituetulle alalle. kannattaisi keskustassa keskittyä purkamaan sääntelyä tältä viljelijä-elintarviketeollisuus-kauppa kauhistukselta. Ette tajua mitään vaikka kynsien alla on multaa tomppwelit.

Käyttäjän anttikurvinen kuva
Antti Kurvinen

Näistä muutamista maatalouskaunaisista kommenteista huomaa, miten monelta unohtuu se, että maanviljelys + elintarviketeollisuus elättää paljon muitakin kuin tuottajat ja Atrian taikka HK:n duunarit.

Mikäli kotimainen ruokaklusteri menee kriisiin, tulee isoja ongelmia logistiikka-alalla ja rakentamisessa. Ja kun elintarvikealan ihmisten ostovoima katoaa, kärsivät palvelut.

Kuvittelisi, ettei tässä tilanteessa enää olisi halua syventää kotimaisen talouden taantumaa.

Kuitenkin EU:n enemmän tai vähemmän hyvässä "systeemissä" Suomen kansantalouden keino saada rahaa takaisin ovat maatalous(ja alue-)tuet.

Niko Sillanpää

Antti, there is this thing called "markkinatalous". Deal with it.

Veronkorotukset, joilla lisätukiaiset (tai vastaava velanotto) maksettaisiin, vähentävät ostovoimaa yhtälailla. Tukiaiset eivät ole elvyttävä toimenpide, vaan puhdas tulonsiirto.

Toimituksen poiminnat