Antti Kurvinen Keskustavaikuttaja Etelä-Pohjanmaan Kauhavalta. Oikeustieteen maisteri. Kansanedustajaehdokas 2015 Vaasan vaalipiirissä

Kirjastoista ja peruspalveluista - oikaisu Ilkan nettiuutiseen 28.9.14

Ilkka-lehden verkkouutisesta sunnuntaina 28.9.14 syntyi kuva, että olisin ajamassa isoja rahansiirtoja kuntien voimavaroissa terveydenhuollosta kirjastoille. Monien kysymysten ja pyyntöjen vuoksi valaisen alkuperäistä ajatteluani.

Puhelinhaastattelussa kun toimittaja kysyi mistä peräänkuuluttamani lisäresurssit kirjastoille saataisiin, totesin että periaatteessa niiden pitäisi tulla sosiaali- ja terveyspuolelta sekä kouluilta, sillä juuri näitä sektoreja palvelevat hyvät kirjastot. Kirjastoilla on iso rooli syrjäytymisen ehkäisyssä ja ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Koulujen työ helpottuu kun lapsiin ja nuoriin istutetaan oppimisen ilo kiehtovassa kirjastossa. 1 euro kirjastoon ennaltaehkäisee 2 euroa muualta.

Toki ymmärrän, ettei näitä voi asettaa vastakkain toisilleen. On myös selvää, ettei vaativaa erikoissairaanhoitoa korvaa mikään ”humpuuki”. Keinonivelet täytyy asentaa, kirurgia hoitaa ja valitettavasti joskus lastenpsykiatriaakin tarvitaan.

Toivoisin kuitenkin, että Suomessa vihdoin ja viimein ymmärrettäisiin ongelmien ennaltaehkäiseminen niiden pelkän ratkaisemisen sijaan. Kirjasto-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimi vähentävät painetta raskaammista palveluista ja ennaltaehkäisevät pahoinvointia. Valitettavasti juuri nämä ennakoivat palvelut leikataan ”humpuukina” pois ensimmäisten joukossa.

Vaikken todellakaan ole leikkauslinjalla, olen edelleen valmis puolustamaan kirjastojen ja liikuntapaikkojen sekä kulttuurijärjestöjen julkista tukemista. Se ei muuta faktaa, että kannatan myös Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista tasa-arvoisemmaksi ja tehokkaammaksi.  Laadukkaissa kouluissa on hyvä lukea hyvien kirjastojen kirjoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Muiden poliitikkojen tavoin hyväksyt ilmeisesti sen, jotta valtio kouluttaa kahden uskontokunnan papit ilmaiseksi yliopistossa, ja samalla meidän lääkäreiden pitäisi säästää potilaiden hoidossa, valtion varojen kuluessa uskonnolliseen aivopesuun. Maksaako muuten kirkko kotikunnassasi mitään vuokria oikein mistään? Niin kauan kuin tämä jatkuu, ei Suomi ole Irania kummempi. Molemmista älykkäimmät pakenevat.

Toimituksen poiminnat