Antti Kurvinen Keskustavaikuttaja Etelä-Pohjanmaan Kauhavalta. Oikeustieteen maisteri. Kansanedustajaehdokas 2015 Vaasan vaalipiirissä

Kaatuuko hallitus, kestääkö oppositio?

Vaalit ovat politiikassa saumakohtia. Helmikuun presidenttivalinta muuttaa asetelmia. Näillä näkymin valtionpään paikka jaetaan Keskustan Paavon ja Kokoomuksen Saulin välillä. SDP:n järjestökoneen rappion ja politiikan hengettömyyden lasku erääntyy pressakisan 1. kierroksella. Oikeistodemari Paavo Lipponen ei saa suomalaisen vasemmiston syviä rivejä liikkeelle.

SDP:n nöyryytys johtanee ilmapiirin kiristymiseen six pack-hallituksessa. Pahin jännite kasautuu Kokoomuksen ja demareiden talouspoliittisten linjojen välille. Keväällä hallitus arvioi hallitusohjelman talouslinjauksia ja vuoden 2012 budjetin realistisuutta. Pääpuolueet riitautuvat verotuksessa. SDP ei vaalipuheidensa takia voi suostua arvonlisäveron korotukseen. Demarit eivät kykene kertomaan uskottavia ratkaisuja velkaantumisen hillitsemiseen ja Kokoomus haluaa vain leikkauksia.

Seurauksena on hallituskriisi. Voimien tunnossa oleva Kokoomus voi yrittää paluuta jonkinmoiseen sinivihreään hallitukseen ja kaataa koko hallituksen. SDP:llä voi olla halua palata oppositioon pohtimaan suuntaansa. Suomi voi Ruotsin mallin mukaisesti ajautua vähemmistöhallituksen johdettavaksi. Tämä tarkoittaisi parin ässän putoamista Keskustan ja perussuomalaisten käsiin. Ääritilanteessa edessä voivat olla pikaiset uudet eduskuntavaalit lokakuussa kuntavaalien yhteydessä.

Joka tapauksessa vuonna 2012 oppositiossa on uusien tuulien puhallettava. Valtio-opin asiantuntijat Heikki Paloheimo ja Matti Wiberg arvioivat viime vuoden lopussa, että eduskunnan oppositio oli syksyllä 2011 ponneton eikä tehnyt riittävästi yhteistyötä keskenään. Arvio on tarkoitushakuinen, mutta siinä on totuuden siemen. Minusta Keskustan on vakavasti arvioitava, voisimmeko oppositiossa löytää yhteisiä hankkeita PS:n kanssa.

On selvää, ettei ihmisyyteen ja vapauteen uskova Keskusta voi hypätä perussuomalaisten kelkkaan maahanmuuton ja vähemmistöjen aseman osalta. Keskustalaisille jokainen ihminen on arvokas. Samoin ongelmia tulee ulkopolitiikassa. Perussuomalaisten julmaa kehityspoliittista linjaa ei voi kompata. Lisäksi Timo Soinilla on salaisia päiväunia Natosta. Yhteistä tahtotilaa voisi löytyä sen sijaan sisä- ja Eurooppa-politiikassa.

Ehdotan, että Keskusta ja perussuomalaiset perustaisivat kolme työryhmää pohtimaan opposition vaihtoehtoja sinipunalle. Ensimmäinen työryhmä olisi kunta- ja talouspoliittinen ryhmä. Ryhmä miettisi alueellisesti oikeudenmukaisia kuntahallinnon uudistuksia ja maalaisjärkisiä keinoja hillitä valtion velkaantumista. Ryhmän veturiksi kävisi oppositiojohtaja Mari Kiviniemi. Sihteereinä voisivat toimia PS:n kuntanainen Lea Mäkipää ja Antti Rantakangas (kesk.).

Toinen ryhmä tarttuisi rohkeasti kuumaan perunaan: ”Suomen paikka EU:ssa ja tulevaisuus euron kanssa tai euron jälkeen”. Timo Soini ottaisi nuijan ryhmässä, jonka pöydässä istuisivat Keskustasta ainakin Mauri Pekkarinen ja Antti Kaikkonen. Ryhmän kirjurina voisi olla Vesa-Matti Saarakkala (ps.).

Kolmannen työryhmän otsikko olisi ytimekkäästi ”Syrjäytymista vastaan”. Sosiaali- ja työmarkkinapolitiikkaa sekä terveydenhuoltoa pohtisivat Juha Rehulan (kesk.) johdolla puolueiden varapuheenjohtajat Annika Saarikko (kesk.) ja Hanna Mäntylä (ps.).

Kataisen sinipunahallitus on kaupunkien hyväosaisten asialla. Keskittämistä ja sosiaalista vääryyttä voi kuitenkin vastustaa vain omilla asiapitoisilla, mutta tunteellisiin kääreisiin pakatuilla vaihtoehdoilla. Henkinen velttous ja virkamiestyyli eivät toimi oppositiossa.

Toivotan Keskustan oppositiopolitiikalle aatteellista ja uudistusmielistä vuotta 2012  –  yksin ja yhteistyössä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Helena Kamula

Ei hallitus kaadu, kun on sovittu linja. Istutaan 4vuotta kävi miten kävi ja katotaan miten kävi! Toivottavasti oppositio menestyy, niin presidentin, kuin kunnallisvaaleissakin.
Näin kun käy, niin vain kauhu ja pelko pitää hallituksen pystyssä, koko vaalikauden!

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Minun oletuksiani:

(1) Timo Soini on vahvemmilla presidentinvaaleissa kuin Paavo Väyrynen, elleivät äänestäjät ole halpaan menevää sorttia.

(2) Pahin jännite hallituksessa ei ole Kokoomuksen ja SDP:n välillä vaan Kokoomuksen ja Vihreiden-Vasemmistoliiton blokin välillä. Jälkimmäisille on elintärkeää, että perusturvan korotukset menevät läpi ja ettei sosiaaliturvaa merkittävästi leikata, mikä rajaa pahasti liikkumatilaa budjettiasioissa. Tilanne on erityisen ongelmallinen siksi, että Kokoomuksella, SDP:llä ja RKP:llä ei ole yhdessäkään eduskunnan enemmistöä.

(3) Vähemmistöhallitukset eivät toimi nyky-Suomessa. Käytännössä Keskusta eli oma puolueesi joutuu hätätapauksessa horjuvan hallituksen takuumieheksi, sillä Keskustalla ei ironisesti ole varaa päästää hallitusta kaatumaan ja joutua mahdolliseen kalliiseen ennenaikaiseen eduskuntavaalikampanjaan, jonka lopputulos voi joka tapauksessa olla Perussuomalaisia vastaan huono.

(4) Perussuomalaiset eivät halua tehdä yhteistyötä Keskustan kanssa, vaikka Keskusta muuta toivoisikin. Heille Keskusta näyttäytyy epäluotettavana osapuolena, joka on niin tiristetty edellisten hallitusten EU-liemissä, että se joka tapauksessa joutuisi hallituspuolueena tai sen apupuolueena (vrt. ed. kohtaan) kääntämään kelkkansa. Nähtiinhän tämä jo siinä, etteivät he huolineet Keskustaa mukaan välikysymyksensä allekirjoittajiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Antti perustaisi siis opposition yhteisiä työryhmiä. Jo perustamisvaiheessa Antin oppien mukaan tämä tuntuu mahdottomalta. Antti antaisi perussuomalaisille kolmeen toimikuntaan 4 paikkaa ja keskustalle 6. Kolmesta puheenjohtajan paikasta perussuomalaiset saisivat yhden. Uskotko Antti vakavasti, että vaalitulokseen nojaava perussuomalaiset voisivat paikkajaon hyväksyä?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Pakko todeta, että Kurvinen hallitsee hienostuneen piruilun taidon.

Mutta, asiatekstiä kuitenkin, kaikin puolin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Pistänpä oman kommenttini tänne sinun puheenvuorosi perään Jalonen, koska olen huomannut, että monissa asioissa ajatuksemme kulkevat samoja ratoja. Mutta eivät suinkaan aina.

Minua hiukan hirvittää, että Keskustanuoret olisivat ihan tosissaan ryhtymässä käyttämään resursseja Perussuomalaisten kanssa yhteisen oppositiopolitiikan tekemiseen. Sillä tiellä ei Keskustasta jää jäljelle kuin rippeet. Opposition toiminta on jo määrittelyltään enemmän reaktiivista kuin aktiivista.

Viime kevään vaalitappio oli monella tapaa johdonmukaisen politiikan tulos. Kaikkein pahiten ehkä kuitenkin iskivät ilmenneet rahoitussotkut. Keskustan maine ei ole ollut erityisen kaksinen muutenkaan ja jääminen toistuvasti kiinni rysän päältä ei auttanut vähääkään. Kun siihen lisätään se, että oikeastaan puolueella ei ollut mitään selkeää sanomaa ja tavoitetta, lopputulos oli ymmärrettävä. Se pitäisi vain nyt pystyä kääntämään voitoksi.

Blogistin kuvan alla on monta hyvää asiaa. Pitää vain muistaa, että alkiolaisuus sellaisenaan on ikääntynyt sata vuotta. Pitäisi miettiä, mitkä ovat ne tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet ja miten niihin on vastattava. Tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus ovat tärkeitä asioita. Itse korvaisin sen kuitenkin esimerkiksi tasapainoisella toiminnalla. Talouden tasapaino tarkoittaisi sitä, että mahdollisimman moni voisi saada kohtuullisen toimeentulonsa omilla toimillaan. Alueellinen tasapaino tarkoittaisi sitä, että maan kaikki osat pyritään pitämään toimintakykyisinä omista lähtökohdistaan. Ja kaikissa asioissa vahvempi ja voimakkaampi pyrkii pitämään huolta heikommistaan.

Jos omaa toimintaa ei saada johdonmukaiseksi, on turha lähteä tekemään taktista yhteistyötä asioiden vastustamiseksi. Vaikka olisikin houkuttelevaa haastaa hallitus yksittäisistä kysymyksistä, suuremmat linjat saattavat silloin jäädä huomaamatta.

En edes varsinaisesti vastusta perussuomalaisia. En vain usko heihin puolueena edelleenkään millään tavalla. Keskustalla taas muutamat lähivuodet tulevat olemaan elämän ja kuoleman kysymys. Itse etsisin henkistä liittolaista paljon mieluummin esimerkiksi hallituspuolue vihreistä. Tuossa muutaman blogin päässä Marko Kivelä esittää monia ajatuksia, joiden lähtökohtana on nimenomaan tasapainoinen kehitys. Vihreilläkin on omat puutteensa mutta siellä on myös paljon hyviä ajatuksia.

Matias Härkönen

Saulilla tuskin mitään mahdollisuuksia päästä toiselle kierrokselle, joten Kepun tuki Soinille olisi tervetullutta. Siinä olet oikeassa!

Tämä osui myös silmään:

"On selvää, ettei ihmisyyteen ja vapauteen uskova Keskusta voi hypätä perussuomalaisten kelkkaan maahanmuuton ja vähemmistöjen aseman osalta. Keskustalaisille jokainen ihminen on arvokas. Samoin ongelmia tulee ulkopolitiikassa. Perussuomalaisten julmaa kehityspoliittista linjaa ei voi kompata."

Milloinkahan Kepu tajuaa, että nimenomaan maahanmuuttopolitiikka oli se suurin kompastuskivi kepulle viime vaaleissa. Euromyönteisyyden lisäksi. Ei maaseudulla ja muualla keskustan kannatusaluiella asuvat työttömät ja vanhukset hyväksi turpaikkashoppailua. Ja nimenomaan siihen persut ajaa tiukennoksia. Toisekseen en voi ymmärtää miten kepu voi tukea nykyistä kehityspoliittista linjaa, jossa suomesta lapataan rahaa eri maiden diktaattoreille? Vähemmistöpolitiikka on Kepussa aivan samanlaista kuin Persuissakin. Paitsi että Kiviniemi meni ja petti lupauksensa Kepun tuesta sukupuolineutraaliin avioliittolakiin!

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Mitä tiukennoksia PS maahanmuuttopolitiikkaan ajaa?
Soinihan on sanonut sen olevan nyt mallillaan samoin Halla-Aho totesi perheenyhdistämisjutun olevan kohdallaan, mitä nyt pientä maksua pitäisi laittaa.

Matias Härkönen

Kannattanee lukaista tuo Persujen puolueohjelma. Suosittelen myös Antille.

Pikalistauksena:

- Kiristyksiä toimeentulotukeen
- Pikakäännytykset eu-kansalaisille (lähinnä romanian romaneille)
- Toimeentulovaatimus perheenyhdistämisiin (jota myös noudatetaan)
- Vakaviin ja toistuviin rikoksiin tuomitut karkoitetaan
- Kansalaisuus on palkinto integroitumisesta, ei automaatti
- Asuntopolitiikka (asunto maahanmuuttajalle sieltä, mistä sen halvalla saa. Ei ghettoutumista ja tunkemista kaupunkeihin)

Onko tässä nyt jotain niin "vaarallista" mitä ei voisi hyväksyä?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Muistelen lämmöllä niitä päiviä, kun Antti Kurvinen toivoi yhteistyötä vihervasemmiston kanssa. Toisaalta nyt, kun keskustanuortenkin puheenjohtaja käpertyy konservatiiviseen kuoreen ja hapuilee Suomi-neidon kupeita, Wille Rydmankin taitaa hymyillä hellän hyväksyvästi Kestustan paluulle oikeistoon.

Pekka Manner

Miksi PS saisi niin vähän paikkoja vaikka murskasi vaaleissa kepulit?

Tuo yhteistyö taantumuksellisen kepun kanssa olisi PS:n tuho.

Ja oli hallituspohja mikä tahansa niin RKP on se joka määrää Suomessa asiat.

RKP saaminen ikuisesti oppositioon olisi oltava ykköstavoite suomenkielisille puolueille, RKP on pahin jarru kaikessa.

Jouko Koskinen

Seuraavissa vaaleissa PS ohittaa Kokoomuksen - yhteensä yi 100 edustajaa
jos vaalit olisivat pressanvaalin 2-kierroksen yhteydessä.

Jos vasta kuntavaalin kanssa niin KokoPS voittaa vielä reilummin.
Järkinuoret Kepussa tahtoisivat voittajan kelkkaan tietenkin.
Melko varmasti KokoPS'n -hallituskumppaniksi otetaan KD tai RKP.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Antti Kurvinen kurvailee mutkia suoriksi perussuomalaisten kantoja kuvaillessaan, mutta niinhän kaikki tekevät, kun ei perehtyminen kiinnosta.

Ylpeästi myös kolmen ryhmän kokoonpanot ovat kovasti keskustapainoisia. Ilmeisesti perussuomalaisten kolme edustajaa kelpasivat ryhmiin vain muodon pakosta kuuden keskustalaisen väliin... ;)

Mutta varmaan hyvä idea näin periaatetasolla.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ja perussuomalaiset eivät sitten vedä mutkia suoriksi muita puolueita kuvaillessaan? Ja perussuomalaiset todella ovat kiinnostuneita muiden puolueiden todellisista kannoista?

Tuomo Kankkunen

Timo Soini taputtaa varmasti raivoisasti pulleita käsiään luettuaan tämän Kurvisen historiallisen "jytkyn".

Vielä puoli vuotta sitten Mauri Pekkarinen kirjoitti Keskisuomalaisessa:

"...Historiallista on, että SDP on nyt asettenut lopullisesti perussuomalaisten rinnalle"

http://www.ksml.fi/mielipide/kolumnit/pakoon-lahte...

Petri Rautiainen

Euroalueen vastustus on monissa maissa kasvanut selvästi EU:n pankki- ja velkakriisin myötä.

Tanskassa ja Ruotsissa, jotka kuuluvat EU:hun, mutta eivät EMU:un sekä Norjassa ja Sveitsissä, jotka eivät kuulu kumpaankaan, on perussuomalaisen ajattelumallin kannatus kasvaut selvästi Suomen lisäksi. Muissakin EU-maissa vastustus on lisääntynyt, koska järjestelmä ei toimi vaan rahat karkaavat pääosin johtajien taskuihin.

Molempia sekä euroalueen että euron hajoamista on jo ennustettu kansallisten talouksien ajautuessa velkakriisiin ja EKP:n varojen riittämättömyyden vuoksi.

Vakuuksia on koko ajan kasvatettu, mutta mikään ei tunnu riitävän.

Itse mielenkiinnolla seuraa, miten asiassa käy. Mitään ennenaikaisia vaaleja en lähde ennustamaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Keskustan ja perussuomalaisten yhteistyö, jos sellaista sattuu syntyään lienee varsin hankalaa, sillä kamppailette pitkälti samoista äänestäjistä. Juuri keskustalta perussuomalaiset saivat suurimmat kannattajalisänsä ja juuri keskustan vahvoilta alueilta perusuomalaiset saivat suurimmat voittonsa. Ja tämä toistunee syksyn kuntavaaleissa.

Toki tämä merkitsee sitä, että melkoinen joukko ennen keskustaan kallellaan olevia on nyt perussuomalaisten kannattajakunnassa ja näin ollen luulisi että yhteistyöllekin on kannatusta, mutta kilpailu samoista äänistä vesittänee aika paljon tätä yhteistyökuvoita.

Ensimmäinen haaste olisi jo sopivien työryhmien kokoominen, missä lähdit keskustapainotteisella linjalla. Keskustan kannalta ikävää kuitenkin on, että juuri perussuomalaisilla on tällä hetkellä enemmän kannatusta ja painoarvoa, eli suostuisiko keskusta perussuomalaisvetoiseen oppositiopolitiikkaan? Siinä olisi aika tavalla hävittävää.

Reijo Tossavainen

Kurvinen on oikeilla jäljillä, mutta vielä pitää vilkaista muutaman kerran peiliin.

Olen eduskunnassa saanut käytännön tuntumaa kepulaisiin. Osa on valmis yhteistyöhön ja tunnustaa olevat tosiasiat. Osa, kuten Kurvinenkin, lähteee siitä, että kepu määrää kaapin paikan. Siltä pohjalta ei yhteistyötä voida rakentaa.

Olen puhunut keskustan, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien välisestä yhteistyöstä. Siis samankaltaisesta blokkiutumisen tarpeesta kuin mitä Ruotsissa on jo tapahtunut.

Kokoomus ja rkp olisi yksi blokki. Vasemmistopuolueet olisi oma blokkinsa. Vihreät luultavammin kuuluisivat vasemmiston kelkkaan.

Suurin blokki johtaisi vaalien jälkeen hallitusneuvotteluja. Siksi tällaisen ajattelun luulisi kiinnostavan tosiasiat tunnustavia kepulaisia. Vanha aika ei enää koskaan palaa...

Miten yhteistyö sujuu tai ei suju, se ratkaistaan pitkäkti kepun tulevassa puoluekokouksessa. Henkilövaihdokset ovat tarpeen.

Käyttäjän anttikurvinen kuva
Antti Kurvinen

Arvatenkin tämän asian esiin nostaminen nostaa intohimot pintaan. Pari kommentin kommenttia.

Usealla kommentoijalle mahdollisten työryhmien kokoonpanoista sanoisin, että heittelin niihin vain esimerkkihenkilöitä, joilla tiedän olevan kompetenssia kyseisille aloille. Myönnän, että nimesin keskustalaisia enemmän, sillä tunnen omasta porukasta parhaiten asiantuntemuksen. Ja onhan sekin pakko myöntää, että PS:n puolella asiaosaamisen kehittämisessä on vielä matkaa. On toki osaajia (esim. Jussi Niinistö puolustuspolitiikassa), mutta eduskunnan salikeskustelut ovat näyttäneet, että PS on eduskunnan käytännön toiminnassa kokoaan pienempi.

Arvostamani kollega Timo Kontio SDP:stä kokee jotenkin yhteisten ajatusten etsimisen perussuomalaisten kanssa häväistyksenä. Jos Timo ei vielä käytännön työssäni ole huomannut, teen yhteistyötä mielelläni kaikkien poliittisten ryhmien kanssa väristä riippumatta MUTTA asiakohtaisesti. Älä siellä vihervasemmistossa huoli ;) PS:sta on hyvä huomata, että puolue on varsin sekava ja monisiipinen. Ns. oikeistosiiven kanssa Keskustan on vaikea löytää yhteistä, mutta SMP:n perilliset "pientä ihmistä" korostavina ovat helpompia yhteistyökumppaneita. Todennäköisesti helpompia kuin lipposlaiset oikeistodemarit, jotka ovat hyväpalkkaisten työläisten asialla...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

"Myönnän, että nimesin keskustalaisia enemmän, sillä tunnen omasta porukasta parhaiten asiantuntemuksen. Ja onhan sekin pakko myöntää, että PS:n puolella asiaosaamisen kehittämisessä on vielä matkaa. On toki osaajia (esim. Jussi Niinistö puolustuspolitiikassa), mutta eduskunnan salikeskustelut ovat näyttäneet, että PS on eduskunnan käytännön toiminnassa kokoaan pienempi." Näin kirjoittaa Antti Kurvinen.

Ilmeisesti Kurvisen mielestä hänen oma ylimielinen asenteensa omaa suurempaa oppositioryhmää kohtaan antaa oikeuden tarjota yhteistyötä yhtenäisen opposition nimessä sanelemalla ehdot keskustalaisittain? Ihmettelen suuresti, jos näihin kepun ehtoihin perussuomalaisilta myöntyvyyttä löytyy?

Paljon vielä vettä virrattava Vantaankoskessa...

Käyttäjän anttikurvinen kuva
Antti Kurvinen

Yleisesti voisin todeta, että tavallista "Prismassa kävijää" ihmetyttää oppositiopuolueiden kyräily. Kuten blogitekstissä totesin, tietyissä kysymyksissä Keskusta ja PS kulkevat eri linjaa. Yksi tälläinen on varmasti kehitysyhteistyö. Energiapolitiikkammekin on aika eri suunnilla, sillä PS ei näe uusiutuvan energian mahdollisuuksia. Samoin Keskusta ei voi PS "leipälajissa" maahanmuuttopolitiikassa lähteä siitä, että maahanmuuttajat ovat suomalaisen yhteiskunnan pahin ongelma. Maaseudulla monella maatilalla, turkistarhalla ja yrityksissä loppuisi toiminta ilman ulkomaista työvoimaa. He ovat silloin kaikkea muuta kuin ongelma!

Riitainen oppositio ei hyödytä kuin istuvaa hallitusta. Sitä varmasti sosiaalidemokraatit toivovatkin...

Reijo Tossavainen

Kyllähän tuosta kepun asiaosaamisesta on näyttöä, esim. jätevesiasetus. Näyttää siltä, että useimmatkepulaiset eivät ole tajunneet, miksi suosio romahti ja ilmeisen pysyväisesti.

Kuten tuolla ylempänä totesin, on kepun Rovaniemen tuleva puoluekokous ratkaiseva. Siellä tehtävät henkilö- ja linjavalinnat ratkaisevat, onko yhteistyön rakentaminen mahdollista.

Petri Rautiainen

Kun vertaa Keskustan ja Perussuomalaisten keskinäistä asiaosaamista ja tietoisuutta asioista, on huomioitava yksi meidän kaikkien tiedossa oleva asia: Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Perussuomalaiset tekivät sellaista historiaa, johon ei ole yksikään puolue aikaisemmin kyennyt. He saivat kertaheitolla 34 edustuspaikkaa lisää edelliseen vaalikauteen verrattuna ja siitä tuli suurpuolue.

Perussuomalaiset on vuonna 1995 perustettu puolue ja Keskusta on huomattavasti sitä vanhempi. Vuoden 2007 hallituksessa Keskustalla oli 51 edustuspaikkaa, kun Perussuomalaisilla oli vain viisi. Keskusta puolestaan menetti vuoden 2011 eduskuntavaaleissa 16 paikkaa. Nämä tulokset tietävät sitä, että nykyisessä hallituksessa Perussuomalaisilla on 39 ja Keskustalla 35 paikkaa.

On itsestään selvää, että asiaosaamisessa ja tiedoissa on huomattaviakin eroja. Suuri osa Perussuomalaisista ovat ensimmäistä vaalikautta edustajina. Keskustalta löytyy useitakin osaajia ja moni on ehtinyt olla jo useamman kauden. Molempien puolueiden piirissä tullaan painottamaan niille keskeisiä asioita eduskuntatyön kannalta.

Puheenjohtajalla on keskeinen asema puolueensa menestymisessä. Ei hän kuitenkaan ehdi opettajana toimia jokaiselle henkilökohtaisesti ja käydä kotona katsomassa, mitä kukin tekee eikä se ole hänen tehtävänsä. Hänellä on myös omat tehtävänsä, jotka pitää hoitaa.

Keskustan ja Perussuomalaisten yhteistoiminta on toistaiseksi keskeneräistä, koska mitään yhteisiä nuovotteluja ja tavoitteita ei ole yhteisesti sovittu.

Toimituksen poiminnat