*

Antti Kurvinen Keskustavaikuttaja Etelä-Pohjanmaan Kauhavalta. Oikeustieteen maisteri. Kansanedustajaehdokas 2015 Vaasan vaalipiirissä

Kaikki blogit puheenaiheesta Kirjastot

Miten kirjastot palvelevat parhaiten asiakkaitaan?

Sanasta kirjasto tulee ensin mieleen vain kirjoja ja niiden lainaamista. Lähes kaikki pääkaupunkiseudulla asuvat äänestysikäiset ihmiset varmasti muistavat sen ajan, kun Helmet-kirjastoissa kirjojen varaaminen maksoi. Itse ainakin muistan sen ajan. Varsinkin lapsena lähes asuin kirjastossa. Oma kotikirjasto tuli koluttua täysin läpi, niin lasten-, nuorten- kuin aikuistenosastokin. Kaikki vähänkin kiinnostava luettiin, koska muissa kirjastoissa tuli käytyä niin harvoin ja viikkorahaa sai vain euron, kaksi tai kolme.

Miksi kirjastot ovat perseestä

Kokeillessani ylen vaalikonetta, huomasin että yksi minut selvästi kaikista muista ehdokkaista erottanut kanta liittyi kohtaan "Kirjastojen palveluista voisi periä vuosimaksun." Vastasin tähän vaalikoneprofiilissani "täysin samaa mieltä". Kyseessä saattoi olla kohtalokas virhe joka vei minulta pois arvokasta näkyvyyttä kun vastasin rehellisesti.

 

Jos Laajasalon kirjasto olisi Töölössä sitä ei purettaisi

Helsingin kaupungin kirjaston virkamiehet esittävät Laajasalon kirjaston siirtoa Yliskyläntien ostoskeskukseen pienempiin ja kalliimpiin tiloihin. Esityksestä seuraisi kirjaston purkaminen. Kirjaston tilalle on suunniteltu rakennettavaksi asuntoja. Aiemmin tänä vuonna päätettiin siirtää Herttoniemen Kettutien kirjasto asuntotuotannon alta kaupungin omistamasta tilasta yksityiseen kauppakeskukseen.

Kirjastot, vanhat ja uudet

 

Olin aikaisemmin tottunut käyttämään ainakin kaksi hyvin varustettua kirjastoa, toinen Otaniemessä ja toinen vanhassa Engelin suunnittelemassa Helsingin observatoriossa. Molemmista löytyi täydellisiä sarjoja ulkomaisia tiedejulkaisuja aina 1800 alkupuolelta saakka.

Näitä kirjastokokoelmia on hävittänyt käsittämätön kulttuurivandalismi.

  • Teknisen Korkeakoulun kirjastossa löytyy esim. täydellisiä Nature-lehden vuosikertoja 1800-luvulta. Kun Aalto-yliopisto otti kirjaston haltuunsa, suuri joukko näitä lehtiä lähetettiin Kuopioon.

Suomen Keskustan uusi sivistysliike

Vaasan kaupungin entinen kulttuuri- ja kirjastotoimen johtaja Birgitta Aurén eläköityi helmikuussa. Virkahaku saatiin vihdoin käyntiin toukokuussa, jonka jälkeen haastatteluun kutsuttiin kesäkuun alussa neljä henkilöä. Sekä haastatteluryhmä että kulttuuri- ja kirjastolautakunta päättivät esittää edelleen kaupunginhallitukselle, että viran täyttämiseksi järjestetään uusi haku.

Pohdintaa kirjan asemasta ja kirjojen jakelun ja lukemisen trendeistä

Kirjojen kysyntä laskee tosiasiallisesti koko ajan. Kirjakaupat menettävät asiakkaita ja antikvariaatit taiteilevat kannattavuuden rajoilla. Nettimyynti on yhä suositumpaa, mutta kirjojen nettimyynti ei ole lisäämässä kirjojen kokonaismyyntiä, vaan on lähinnä pois fyysisten kauppojen ja kivijalka-antikvariaattien myynnistä. Sekä tavallisista uusien kirjojen liikkeistä että käytettyjä kirjoja myyvistä liikkeistä parhaiten selviytyvät talouden alamäistä ne, joilla on sekä nettimyynti että tavanomainen myymälätoiminta, kumpikin minimimiehityksellä.

E-kirjat ja paperikirjat

Harvinaiset maametallit ovat näyttöjen materiaalia

Kaikki litteät näytöt, joita on televisioissa, tableteissa, matkapuhelimissa, sähkökirjojen lukulaitteissa ja monissa muissa kannettavissa laitteissa ja teknologian tuotteissa, autot mukaan lukien, joissa on litteä näyttöruutu, tarvitsevat raaka-aineekseen harvinaisia maametalleja, joiden suurin tuottajamaa on Kiina.

Kirjojen kierrätys on kirjastojen ja antikvariaattien toimiala, joka säästää raaka-aineita

Kansa rakastaa kirjastojaan

Suomi on kansainvälisessä vertailussa kirjastonkäytön kärkimaa. Vuonna 2014 suomalaiset kävivät kirjastossa 51 miljoonaa kertaa. Väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla. Yleinen suhtautuminen kirjastoihin on Suomessa erittäin positiivinen. Julkisten palveluiden asiakastyytyväisyys vertailuissa Suomalaiset ovat olleet tyytyväisimpiä juuri kirjastoihinsa.

Kirjastojen maailma ei ole mullistunut

Ylen puoli yhdeksän uutiset kertoivat tiistaina 18.11. lähetyksessään kirjastojen uusista palveluista ja laskeneista lainaus- ja kävijäluvuista. Ylen mukaan kirjastojen maailma on "mullistunut", koska

"Internet ja erityisesti Google siirsivät tiedonhaun verkkoon ja romahduttivat kirjastojen kävijä- ja lainausmäärät." 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä